5 nejdůležitějších vlastností iPhone X

12. září Apple představil dlouho očekávaný nový iPhone X. Jubilejní kousek ukazuje, kam se jablečný telefon posunul za 10 let od svého vzniku.

Steve Jobs tehdy nepřišel jako první s dotykovým ovládáním. Nebyl ani prvním, kdo vytvořil telefon s fotoaparátem či internetovým prohlížečem. Přesto iPhone změnil způsob jakým fungujeme a jak svůj telefon používáme.

Stejné to je i letos. iPhone na papíru nevypadá nijak zvláštně. Jeden by řekl, že stejný telefon představil už Samsung, ale…

1. Bezdrátové nabíjení

První telefony s podporou bezdrátového nabíjení (standard Qi) tu byly již v roce 2012. Mezi prvními byla Nokia, HTC nebo například LG. O pět let později, v roce 2017, se do tohoto teritoria vrhá i Apple.

Co Applu trvalo tak dlouho? Na to není jednoznačná odpověď.

Hlavní věcí je design. iPhone byl vždycky extrémně štíhlý telefon, mnohdy i na úkor malé baterie. Přidání indukční cívky by přidalo nechtěnné milimetry a telefon by najednou nebyl tak elegantní.

Nyní se Applu podařilo cívku, v těle samotného telefonu, smrsknout na minimum. I přesto tloušťka telefonu nepatrně narostla na 7,7 mm. Navíc společnost z Cupertina slíbila, že pomůže standard Qi dále rozvíjet. Tak doufejme, že se tato funkce nyní rozšíří do drtivé většiny nabízených smartphonů.

Zbrusu nová nabíječka AirPower, která bude podpovat bezdrátové nabíjení více zařízení, se dostane na trh (až) po novém roce.

2. Bezrámečkový design

Po zúžení rámečků telefonů se začalo volat, když displeje překročily hranici 5 palců. Velký displej byl krásný, ale nějak se zapomnělo na to, že naše ruce jsou stále stejně velké. Ovládání telefonu jednou rukou bylo najednou méně pohodlné.

Letošní rok se rozměry telefonů konečně pomalu zmenšují. Výrobci jsou schopni nasadit stejně velký nebo dokonce větší displej do menšího těla. Toto se povedlo i Applu u iPhone X. Ten kromě rámečků, přišel o HOME button – asi nejcharaktičtější prvek iPhone.

Tohle ale nejsou jediné změny, co se týče designu. Boky telefonu jsou nyní vytvořeny z nerezové oceli a záda jsou skleněná. Čočka fotoaparátu je umístěna na výšku, narozdíl od modelů 6 Plus/7 Plus/ 8 Plus.

3. Super Retina displej

“Je to první OLED displej natolik dobrý, aby byl v iPhonu” přesně tak Phil Schiller prezentoval nový 5,8palcový displej u iPhone X. Toto může být pro někoho, kdo se zajímá o mobilní technologie, docela úsměvné.

Podle prvních dojmů má tento displej úžasné barvy a skvělý jas. Samsung přesto nedodal Applu to nejlepší, displej Note 8 má značně vyšší jas.

Nejdůležitější pro reálného uživatele bude ale to, jak Apple displej zkalibruje. Přesnost podání barev byla pro iPhone vždy prioritou.

4. Už žádné Touch ID

Nový iPhone X neobsahuje HOME button, ani čtečku otisků prstů Touch ID. Telefon se tedy ovládá odlišně od ostatních iPhonů v aktuálním portfoliu. Gestem “swype-up” se dostanete na domovskou obrazovku, přitom na starších iPhonech takto otevřete Control Center.

Na Apple je tato roztříštěnost přinejmenším podivná. Jen čas ukáže, jestli si na to uživatelé zvyknou nebo se tlačítko – alespoň v softwarové podobě – vrátí.

A co nahradilo Touch ID?

Face ID – odemykání telefonu pomocí vašeho obličeje. Apple tomu věnoval opravdu hodně času a úsilí.

Jak to funguje? Projektor na váš obličej promítne 30 tisíc infračervených bodů a infračervená kamerka se snaží najít shodu s vaším obličejem.

Face ID slouží nejen k odemykání telefonu, ale také k placení s pomocí Apple Pay. Mělo by to tedy fungovat spolehlivěji, než řešení od Samsungu.

5. Fotoaparát-Fotoaparát

Apple nyní integroval optickou stabilizaci obrazu do obou čoček zadního fotoaparátu. To slibuje ještě lepší snímky, zejména za horších světelných podmínek. Můžeme tedy očekávat snímky srovnatelné se špičkou, kam aktuálně patří HTC U11 a Samsung Galaxy S8.

Navíc nové iPhony přináší nové módy pro pořizování portrétů. Takže fotografové brzy nebudou mít co žrát 🙂

Shrnutí

Cena iPhone X v ČR startuje na 29 990 Kč, což rozhodně není málo. Jedná se možná o nejdražší telefon současnosti, ale stejně věřím, že se bude prodávat jako máslo v obchodech – tedy ne tak masivně, ale své zákazníky si zajisté najde. Podle Applu je iPhone X začátkem nové dekády smartphonů, zlomovým modelem.

“I skate to where the puck is going to be, not where it has been.” –Wayne Gretzky

I přes to všechno nad iPhone X visí mnoho otazníků. Snad Apple “nedobruslil” moc daleko…