Na co se dívat, když nemáte televizi

Nemám televizi, no a co? K čemu? Nechápu potřebu se dívat na něco, co mě nezajímá. Hodnotného obsahu je v TV také čím dál méně, takže celkově mi vlastnictví televize, v dnešní době, nedává žádný smysl.

Když jsem byl malý, neustále se řešilo, že “děti pořád sedí u TV”. Dnes tu máme internet a závislost být on-line je neuvěřitelná. Internet ale narozdíl od televize dokáže člověka vzdělávat, když ví, kde hledat.

Video je nejkonzumovatelnější formát informací, to je fakt. Dám jednoduchý případ: Na stole mi leží nejnovější Forbes, ale než ho přečtu celý, tak už vyjde nové číslo… Je to tím, že čtení časopisu je prostě časově i psychicky náročnější, než zhlédnout video, například od The Verge.

Když chci zpravodajství…

Jedním z nejlepších projektů, co se týče zpravodajství jsou Seznam Zprávy. Kromě obvyklých večerních zprávy nabízejí také různé specializované pořady, jako například Speciální vyšetřování, Výzva nebo satirické Šťastné pondělí Jindřicha Šídla.

Skvělou práci odvádí i Česká televize, která stěžejní živé přenosy vysílá dokonce i na Facebooku.

Nemohu opomenout ani DVTV a jejich skvělá interview s Danielou Drtinovou a Martinem Veselovským.

Pokud se zajímáte o světové dění, z trochu jiného pohledu, můžete zkusit Beme News. Jde o reportáže, orientované na celosvětové události a technologie. Snaží se vysvětlit mladšímu publiku problémy dnešní doby. Ve vedení stojí Casey Neistat, který tento formát vytváří pod CNN. (Pozn: CNN v roce 2016 koupila start-up BEME za 25 milionů dolarů.)

Když se chci bavit…

YouTube je opravdu všemocný. Český obsah na YouTube ale nemá moc dobrou pověst, a to je podle mě velká škoda.

Z domácí scény mohu doporučit například technologické geeky Petra Máru, Jana Březinu nebo třeba fotografa Jakuba Fišera. Pokud zrovna sedíte na záchodě – chcete se pobavit a zároveň dozvědět co píší české weby, zkuste Turbozprávy Starého Mrzouta.

Ze zahraničních producentů trávím nejvíce času u videí od Seen Through Glass (auto-vlogy, nejčastěji z cest po Evropě nebo USA), MrMobile a Marques Brownlee (oba dělají videorecenze na nejnovější smartphony, wearables, tablety apod).

Sam ze “Seen Through Glass” miluje Ferrari a dělá videa ze svých road-tripů.

Když se chci vzdělávat…

V dnešním světě plném informací můžete mít klidně 3 vysoké školy a stále se budete cítit jako úplný blbec. Pokud toužíte po nabytí nových vědomostí či seberozvoji existuje hned několik možností, co sledovat.

TED.com je portál plný záznamů z přednášek úspěšných a zajímavých osobností z různých odvětví. TED je mimojiné každoroční konference, která se snaží podporovat “myšlenky hodné šíření”. Každý si zde najde to, co ho zajímá. Vše je samozřejmě zdarma a jednotlivá vystoupení si navíc můžete stáhnout i do vašeho telefonu a sledovat offline skrze aplikaci. (iOS/Android).

Rád bych zmínil také přednášky Brain&Breakfast, které se konají jednou měsíčně – formátem snídaní s vybraným hostem, který prezentuje své téma. Snídaní se osobně účastní zhruba 70 lidí a dalších 1500 sleduje živý přenos ve své firmě nebo jiné instituci. Na webu B&B naleznete také archiv zhruba 30 posledních přednášek. Za tímto projektem stojí Jan Mašek, velmi inspirativní osobnost ze společnosti Red Button.

 

Na co se díváte vy? Budu rád, když mi to napíšete do komentářů.

JH

[yop_poll id=”1″]