RECENZE: HTC U12+125 dní

Už je to nějaký ten pátek od doby, kdy jsem poprvé vyndal nejnovější HTC z bílé krabičky a začal jej používat. Jak se mi  žije s aktuální vlajkovou lodí HTC a co mi na ní vadí? To se pokusím shrnout v následujících řádcích…

Zpracování: Nablýskaný elegán

HTC je známé perfektním zpracováním svých telefonů a jinak tomu není ani v případě U12+. Přední straně vévodí 6palcový Super LCD6 displej, který má, nyní populární, poměr stran 18:9. Rozlišení je opravdu velmi jemné, 1440 x 2880 dává dohromady jemnost 537 pixelů na palec.

Zadní strana je taktéž skleněná a telefon díky ní působí hladkým dojmem. Nesmí chybět ani 2 čočky fotoaparátu a čtečka otisků prstů, která se od loňské U11 přesunula dozadu. Čtečka je extrémně rychlá a přesná, mezigenerační posun je znát. 

Dostáváme k nejvíce kontroverzní části telefonu, a to k tlačítkům na boku telefonu. Již při uvedení telefonu totiž první recenzenti hlásili, že jsou přecitlivělá / špatně reagují na stisk. Toto se nakonec ukázalo jako nafouknutá bublina. Tlačítka na stranách se vůbec nepohybují a zpětnou vazbu dává uživateli pouze vibrační motorek, na což se dá zvyknout celkem rychle. Dokonce je můžete stisknout u v kapse u kalhot (například pro ztišení hudby), takže o žádný problém se nejedná.

Foto: Amelia Holowaty Krales (The Verge) https://bit.ly/2zaM1Qm

Fotoaparát: Druhá čočka se vrací!

Model HTC One M8 v roce 2014, se dvěma čočkami, zřejmě předběhl dobu. Letos ale má jen málokterý telefon pouze 1 zadní čočku (cc Pixel).

Hlavní zadní čočka má světelnost f/1.8, což je pro telefon skvělá hodnota. Sekundární čočka, s menší světelností,  avšak 2násobným optickým zoomem lze použít zejména při pořizování portrétů. Výsledný snímek má přirozeně rozmazané pozadí, ale je třeba fotit při dobrých světelných podmínkách, jinak se brzy ukáže šum. To ale určitě neplatí pro hlavní čočku, která díky své světelnosti exceluje i v nočních podmínkách a dokáže “vykouzlit” úžasné fotografie.

„HTC U12+ vyfotí scénu tak, jak ji vidíte vlastníma očima.“

Musím ještě vyzdvihnout funkci HDR Boost, která se od loňské U11 razantně zlepšila a nyní vyfocené snímky upravuje více realisticky. Jak řekla moje přítelkyně, dokáže vyfotit scénu tak, jak ji vidíte vlastníma očima.

Baterie: Průměrná výdrž

Baterie telefonu má kapacitu 3,500 mAh, což je sice nárůst, oproti loňské U11, ale i přesto není výdrž nijak nadprůměrná. Telefon vydrží bez problémů jeden den, večer vás ale upozorní, že by bylo fajn ho dobít.

Pokud budete extrémně spořiví a budete používat U12+ pouze v úsporném řežimu a s menším rozlišením obrazovky (lze přepnot v nastevení), lze výdrž až zdvojnásobit.

 S optimalizací energie hodně pomáhá aplikace HTC Boost+.

Telefon, jako jeden z mála, podporuje standart dobíjení Quick Charge 4.0, ale v balení naleznete pouze nabíječku s Quick Charge 3.0. I přesto není nabíjení vůbec pomalé, za 15 minut jste schopni doplnit až 25 % kapacity baterie.

Foto: Amelia Holowaty Krales (The Verge) https://bit.ly/2zaM1Qm

Jediným mínusem je chybějící bezdrátové nabíjení, které by u tohoto telefonu mohlo být, díky skleněným zádům, ale HTC se rozhodlo jej nenasadit. Tak snad příští rok.

Hudba: Nemít jack? Nevadí

Pokud jde o zvukovou reprodukci, U12+ hraje parádně! Oproti U11 je zvuk čistší a hlasitější. HTC opět používá 2 BoomSound reproduktory, avšak není to stereo jako u modelů One, nýbrž spojení reproduktoru pro basy + pro výšky. Na trhu smartphonů najdete jen opravdu málo kousků, které hrají lépe.

3,5 mm jack pro sluchátka zde opět není, ale HTC přibalilo hned do krabičky skvělé USB-C sluchátka s aktivním potlačením okolního hluku. Hrají na úrovni sluchátek cca za 1 500 Kč a postačí i náročnějším posluchačům.

Software: Odladěná klasika

Pokud jste v posledních 3 letech používali telefon od HTC, nic Vás nepřekvapí. HTC upustilo od velkého množství předinstalovaných aplikací a duplikátů a snaží se používat především aplikace z čistého Androidu. To platí třeba pro Galerii, Hodiny, Hudba, Kalendář apod.

Prostředí je svižné a ani po měsících používání se nezpomaluje. Přechod mezi aplikacemi je bleskový a ovládání je jedna radost. Jediné, co bych mohl vytknout, je verze Androidu, která stále zůstává 8.0.0 a update na 9.0 je v nedohlednu. Doufám, že přijde do konce tohoto roku.

Shrnutí: Všestranný telefon bez “notche”

Pokud váháte, zda si jej koupit či ne, já vám jej mohu jedině doporučit. Je to telefon, který má výkonu na rozdávání, vydrží v pohodě celý den a můžete s ním zachytit “uvěřitelné” snímky. Proč uvěřitelné? Protože fotí doopravdy to, co vidíte vlastníma očima. Cena telefonu jde postupně dolů, aktuálně jej lze zakoupit přes HTC Club za 19 796 Kč, ale blíží se Black Friday a dá se očekávat, že cena půjde ještě níže.

Foto: Amelia Holowaty Krales (The Verge) https://bit.ly/2zaM1Qm